måndag 18 januari 2016

RYBSAT round 7: TBR

Det verkar så trevligt att sitta och binge-läsa. Jag brukar ju inte haka på sådana här kvicka läsutmaningar, mest för att jag är för upptagen och rastlös i huvudet för att sitta och läsa en massa under en vecka. Men nu tänkte jag vara med! 

Det är alltså rybsat-dags, dvs. att man börjar läsa någonstans i bokhyllan och sedan läser böckerna i den ordning de står. Jag siktar in mig på de böcker jag prioriterar 2016. Min läslista ser ut som följer: Citron i kruka, Dödens stad och Från Holmes till Sherlock. Hinner jag med dem är jag hur nöjd som helst. Utmaningen pågår 19-25 januari och jag fick nys om den hos Nelly på Nellons bokblogg.

Varför är jag med just den här gången? För att vi har lediga eftermiddagar hela veckan (plus hela torsdag), för att hinna med att plugga inför tentan på fredag. Så givetvis försöker jag fylla dagarna med annat än tentaplugg. Makes sense, doesn't it?

Vill du veta mer om rybsat, kolla in videon för den här omgången.

The Winner's Crime

Jag erkänner: jag började slafsa lite och utstöta konstiga små ljud när jag snubblade över den här snyggingen i SF-bokhandeln. Frågan nu är om det var befogat. Jag har alltså läst The Winner's Crime, andra boken i The Winner's Trilogy.

Detta är en spoilerfri recension, det spelar ingen roll om du läst första boken eller ej. 

Denna serie utspelar sig i ett kejsardöme som likt Romarriket breder ut sig och förslavar andra folk. Vi följer Kestrel, generalens dotter, som måste välja mellan att gifta sig eller gå med i armén. Hon vill varken eller och en dag går hon och impulsköper en slav. Det är klart att hon faller för honom och han för henne, men det förstår ju vem som helst att det inte kommer att fungera. Och det blir inte bättre i andra boken (om någon nu trodde det), för som så många gånger förr är det i andra boken som saker och ting på riktigt går åt helsicke. 
   Tyvärr är det också i den andra boken som tempot faller, jag minns The Winner's Curse som spännande, med förbjuden kärlek, smussel och revolt. I uppföljaren blir det dessvärre mest politiskt rävspel, det handlar mer om att trippa på tå för att inte förarga fel människor och Kestrel som jag ville se som en krigarprinsessa har istället blivit en bricka i andras spel. Dessutom måste vi ta upp slutet, för detta är en cliffhanger. Den är inte olidlig om man är beredd på den, men ändå. 

Sista boken i serien kommer i mars och trots att jag inte var så förtjust i The Winner's Crime så lär jag förbeställa avslutningen. Det är ändå helt okej ungdomsfantasy (utan magi) och jag hoppas och tror att Marie Rutkoski kan få till en bra tredje bok.


The Winner's Crime
Marie Rutkoski 2015
Bloomsbury 2015
400 sidor
The Winner's Trilogy #2
ISBN: 9781408858691
goodreads-snitt: 4,21

lördag 16 januari 2016

Bokbloggsjerka 15-18 jan: läsplaner 2016

Veckans jerka från Annika lyder:

Har du gjort upp några läsplaner för 2016, och hur väljer du i så fall ut vilka böcker du ska läsa och när?



Det känns som att varje inlägg jag skriver nuförtiden handlar om mer eller mindre samma sak: olästhyllan. Att sänka antalet olästa böcker är egentligen det enda jag planerar under året, och att då sikta in mig på de jag köpte 2015 samt de som värmt hyllorna sedan 2012. I övrigt måste läsningen få lov att vara lustfylld och för mig kan den inte direkt styras utan att lusten blir lidande. Jag har böcker jag gärna vill köpa och läsa under året, men samtidigt är jag en fattig liten trädgårdsmästarstudent.

Jag har spelat in videor om olästhyllan och om TBR-planerna 2016



lördag 9 januari 2016

Bokbloggsjerka 8-11 jan: bokiga nyårslöften

Annikas bokbloggsjerka är äntligen tillbaka och första frågan för i år är:

Har du avgett några nyårslöften när det gäller läsning, böcker, författare etc.?

Svaret är ja. Jag pluggar för tredje terminen (och har tre terminer kvar), så det börjar bli tämligen tomt i pengagömmorna. Då känns det som riktiga galenskaper att lägga en massa pengar på att spontanköpa böcker. Istället är det nu olästhyllan som gäller och jag hoppas verkligen att jag kan ta mig igenom ett helt gäng av böckerna där - utan att köpa en massa nya att stoppa dit istället! Jag har långt över 100 olästa böcker och tycker det är ett onödigt stort antal, för de står ju bara där bortglömda år efter år. 20 stycken känns lagom. Får väl se om jag når dit nångång, men skam den som ger sig! 

Till höger ser du min olästhylla som den ser ut idag. Det är böckerna till höger (alltså de som inte står i själva klockhyllan) som är prio under 2016, dvs. böckerna jag köpte innan 2012, plus de jag köpte 2015. 

Jag la upp en potatvideo om olästhyllan häromdagen - ta dig gärna en titt :) Listan över alla böcker i olästhyllan finns här.

Planen för 2016: Olästhyllan beware!

Vänta här nu, hur hann januari springa igång? Var det inte nyårsafton igår typ? Bah, jag hänger inte med. Men jag har en mental lista över dåliga samveten som ska betas av - detta är ett av dem. Välkommen till potatbabbel om min olästhylla!

Olästhyllan, denna koloss som frambringar glädje, stress och förväntansfulla lyckorus. 2016 ska det bli ändring, det är hög tid nu.




Jag ska försöka i år. Jag ska verkligen försöka. Det ska gå!



Hurdan är din relation till dina olästa böcker?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...